Friday, 24 October 2014

Cinta Maal Hijrah

Assalamualaikum,

Lama aku pergi, sebab. Tahun ni majuk. majuk dgn diri sndiri.
OUh tak, bukan. Bukan aku tak redha apa yg berlaku. Tp, biarlah aku DIAM.

Ada jgk bbrp email tanya, kemana aku menghilang? tak post tempat makan ke? Dah tak pergi hiking ke? eh? ada jgk org baca blog ni eh? haha, sbb aku takde diari, so ni jela tmpt nak share dgn org n bg inspirasi skt la..haha! 

Harini,
aku tekad. nak lepaskan semua. semuanya yg berlaku dlm setahun ni.
betul org ckp, yg kita nak takkan dpt, yg kita xnak tulah yg mendekat.
Allah!


Setahun ni, terlalu byk dugaan, kerja, keluarga, & diri sendiri. Yang datang dan pergi, yang singgah kemudian menyepi, yang menghilang pula datang kembali.  Betapa, indahnya perancangan Allah tu.
Aku cuba paham. Cuba redha. InsyaAllah.

Ok, lagi 2 minggu nk meningkat usia, cukup 28. What? 28? yea..terimalah kenyataan dh 28. Haha!
Dan nak dijadikan cerita, adik aku, Ami dh potong line kakak dia. Last 2 weeks dia dah ditunangkan bersama kekasihnya, ecewah. Aku??? masa majlis duduk dapur je. Ok, sepupu sepapat makcik sume igt aku yg bertunang. Ouh, bukan, dia, dia, dia yg bertunang. So, nyorok kat dapur je. Ok, majlis dh nak mula barula sibuk nk touch up. Eh, wajibla uols kene touch up muka, igt akak dia ni xpandai berhias ke? kita ni, walaupun xde org nak, tp kene tunjuk yg kita ni outstanding tau!! haha, motif (dlm hati sedih. ishkkk).


Jadi, aku nak bagi petua kat kenkorang yg sedih tak laku2 kan, kalo semak sgt org sibuk tanya bila nak kawin? memilih sgt, hantaran mintak tinggi la tu, eh??? pandai je org sibuk buat kesimpulan kan? ni jawapannye:

a) ramai jgk org meninggal, bila makcik/akak nak meninggalkan dunia?
b) sibuk tanya org bila nak kawen, makcik/akak bila nak cerai?
c) sy nak kawin dgn laki makcik/akak boleh?
HAHAHA, ok ni jwpn kurang ajr. xboleh tau ckp cmni, sure kene pelangkung! nati diorg trus ckp, mmg patut tak kawin lagi, mulut macam longkang. haha :D

ok, ni jawapan sopan dan berhemah kalo org tanya.
Bila nak kawen? adik dh tunang, ko bila lagi?

a) Tunggu Fahrin Ahmad, dia sibuk shooting drama skrg ni, nampak kan cerita dia kt TV3 tu? :p lelaki idaman Malaya aku selamanya Fahrin ok!! 
b) InsyaAllah, mmg nak nikah, cuma belum sampai masa lagi. Doakanla org jumpa jodoh yg tepat.
c) Jodoh, ajal maut dan rezeki tu kan rahsia Allah, org pun tak tau bila nak kawen, doakanla yg terbaik tuk org k.
ha? sedap ckt org dgr jawapan kita kan? (walaupun dlm hati korang mmg remuk n berat je, aku tau tu.)

Jodoh tu misteri kan? ni cerita pasal diri sendiri, n org sekeliling aku, ada yg kawin awal, rezeki anak tak dapat lagi, ada yg kawen lambat, trus dapat anak kembar. Ada kawen restu mak bapak, suka sama suka, sudahnya kecundang di tahun kelima ulangtahun. Itulah suratan yg Allah dh tetapkan. 


Ada juga yg dah kawen, ada anak pernah tegur aku. Aku anak dh tiga, ko bila lagi? takyahla memilih sgt, aku umur 30 anak aku dah tadika, ko kawen pn tak lagi. Serius. Aku sentap. Usah bangga, usah mendabik dada bahagia milik kau. Kau pun tak tahu, esok lusa tetapkah hati si dia? semua ni PINJAMAN semata.


Jadi kawan2 yg seiring sejalan dgn aku, meh kita pegang tangan ramai-ramai kita buat group backpack je. haha, dpd runsing pk pasal jodoh, kita fokus gembirakan hati sndiri, buat apa yg korang nak time nila. Sbb kengkawan yg dulunya hebat sgt kawen awl tu, ada yg mula merungut tak kurang juga bercerita hal rumah tangga. Aku, cuma mampu simpati. Hal rumah tangga simpan diam2, jgn smpi ke telinga org ketiga. Bertabahla kau wanita. Berserah pada Allah, tp jgn menyerah. Kena paham tu. Berserah bukan menyerah.  

Dan ni, conversation aku dgn adik Luq, student UiTM yg aku kenal dr google+ jgk, nice guy, sgt menghormati org tua, aku pn anggap mcm adik. Last jumpa pun masa puasa haritu.  See, this is what we call true friends. Mendoakan yg terbaik utk sahabatnya.
Dan, aku pun doakan kawan2 yg senasib dgn aku, berpegang pada janji Allah. InsyaAllah.
Jodoh itu milik kita. eh, ni tajuk drama kan?? haha. ok, jom sambung keje. 

Bye, muah ciked.

Kita pakai Lofalens uols, cat eyes gitew! haha. Suka, suka, suka!!
#lofalens

Jgn lupa follow IG kita : malikah_beautyconcept 
#malikahbeautyconcept #annerihann